Teambuilding på jobbet, tack

Jag kanske är tjurig och enslig, men jag gillar inte teambuilding i eventformat. Jag tycker inte öl och pilkastning i skogen för mig närmare mina kolleger på ett sätt som gör att vi kommer att jobba bättre tillsammans.

Sociala aktiviteter utanför arbetsplatsen kan vara roligt, men jag ser ett par problem:

 1. det förekommer som regel alkohol och att finna laganda och samhörighet under påverkan kan fungera, men det finns också en väsentlig risk att folk blir osams eller gör något oöverlagt som de ångrar på måndag morgon, och som deras kolleger kan fnissa åt när de hämtar kaffe
 2. teambuilding-aktiviteter gör anspråk på folks fritid under förespegling att det är något roligt som firman bjuder på, inte något som långsiktigt ska gynna företaget genom att teamen cementeras
 3. att prata jobb när man äntligen är borta från eländet ses som tabubelagt

Jag förstår tanken med att stärka relationen mellan teammedlemmar genom att stimulera ett mer personligt umgänge, men jag tror det är svårt att trigga folk att öppna sig på beställning.

Min övertygelse är att teambuilding sker bäst genom att låta team arbeta och lösa problem tillsammans och få förtroende för varandra i en arbetssituation.

Det här är bara en känsla jag har, är det någon som vet om man har granskat hur effektiv modern teambuilding egentligen är?

Annonser

2 thoughts on “Teambuilding på jobbet, tack

 1. Ola Ellnestam skriver:

  Som chef, ledare eller arbetsgivare tycker jag att man skall vara lyhörd för vad ett team behöver. Ibland är det pilkastning och öl. Oftare stöd i form av att vara en medmänniska. Det vill säga lyssna och försöka förstå andras behov och skapa arenor där förtroende kan byggas.

  Jag, i egenskap av arbetsgivare, ser till att det finns möjlighet att träffas mycket. Uppmuntrar prat om arbete och lyssnar på vad det frågas efter.

  Som medarbetare och teammedlem bjuder jag på mig själv, behandlar andra på ett sådant sätt som jag vill bli bemött och lyssnar mycket.

  Jag tror inte heller att aktiviteter utanför arbetet bidrar i någon större utsträckning. Såvida det inte redan finns strukturer och förtroende på plats.

  Kort, så tror jag att det tar tid att bygga team.

  • Kim Gräsman skriver:

   Yes — precis vad jag ville säga, fast jag råkade köra på i invand passive-aggressive-stil!

   En vinkling som jag glömde nämna är att aktiviteter utanför arbetet som regel organiseras spontant när folk väl vunnit förtroende för varandra.

   Ibland kanske det förtroendet vinns under en teambuilding-aktivitet i skogen, men oftast tror jag det byggs genom att man arbetar tillsammans mot delade mål och upptäcker att man delar humor, musiksmak, grundläggande värderingar och kärlek till samma tv-program.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s